Wednesday, 6 November 2013

HIJRAH


PENGETIAN HIJRAH

HIJRAH dari segi bahasa ialah BERPINDAH.

HIJRAH dari segi istilah ialah PERPINDAHAN RASULULLAH SALLALLAHU 'ALAIHI WASSALAM BERSERTA SAHABAT-SAHABAT BAGINDA DARI KOTA MAKKAH KE YATHRIB (MADINAH) PADA TAHUN 622 MASIHI, IAITU 13 TAHUN SELEPAS BAGINDA DIUTUS MENJADI RASUL.

ORANG-ORANG ISLAM YANG BERPINDAH DARI MAKKAH KE YATHRIB DINAMAKAN MUHAJIRIN, SEMENTARA ORANG-ORANG YANG MENERIMA KEDATANGAN SAUDARA-SAUDARA ISLAM MAKKAH DINAMAKAN ANSAR.

sebagai umah islam kita haruslah berubah untuk menjadi insan yang lebih baik dan beriman, apabila kita berhijrah, banyak manfaat yg kita dapat contohnya hidup menjadi lebih tenang, banyak bersedekah, ikhlas dalam melalukan sesuatu perkara, hati menjadi lebih tenang dan sebagainnya.

apabila umat islam ada niat untuk berubah ke jalan yang baik, maka pertolongan ALLAH pasti akan datang. oleh itu, kita sebagai umah islam perlulah menitik beratkan perbagai aspek seperti pembangunan jiwa, pembangunan mental dan pembangunan fizikal.

selain itu, saya berharap dapat menjadi umah islam yang lebih baik dan dapat menjadi anak solehah di dunia dan diakhirat serta mendoakan kesejahteraan kedua ibu bapa serta umah islam. semakin lama, umur semakin meningkat jadi saya berharap agar saya lebih banyak bersedekah, jika diizinkan rezeki saya murah saya akan membantu orang-orang yang susah.

akhir kata, saya berharap saya dapat berubah menjadi lebih baik dan dapat mengerjakan haji dan umrah bersama keluarga tercinta bersama-sama.



Wednesday, 2 October 2013

MAKANAN TERBAIK DARI NOGORI

TUGASAN KETIGA: MAKANAN PALING SODAP DI DUNIO

den kobar kek 1 malaya den ni mmg gomar makan..
masak lomak cili api mmg kono ngn selero den, tak ada mknan lain leh lawan.
kalau guno ayam kampung lagi terbaik dari ladang 
paling sodap bila tambah ngn kicap cap kipas udang & telur dadar.... fulamak!!!!
den ni mmg gomar mkn masak lomak hijau..
pucuk paku pun fav den jugak.

 ayam kampung masak lomak cili api
 
pucuk paku

tiap kali kek shah alam mesti den berangan mkn 2 bondo ni.. kek sini payah nk cari masak lomak yg terbaik, lagi 1 mahal bonar.. mampuih den nk labur duit, kalo den teringin bona mkn omak den mmg masak khas tuk den

hujung mggu lopeh omah ayah den datang melawat den semato2 baie kengkawan dan raso ayam masak lomak cili api..

meleleh2 air liur bebudak ni pokono masakan omak den, nanti ada maso den bawak ekau semuo poie REMBAU MOST WANTED YOO!!!!

lepak kodai atok den sambil mkn masak lomak yooo...

sekian terima kasih,

Wednesday, 25 September 2013

kereta atau rumah???

tugasan ke2 = kereta atau rumah?

lepas tamat belajar.. apa yang aku nk dapatkan???
kereta atau rumah.
mesti lah dua-dua aku nak.

tapi bila dipikirkan balik aku tak ada lesen lagi, buat ape beli kereta.. lebih baik beli rumah dulu, sebab harga rumah makin lama makin naik.
bila dah kerja nanti, tah kemanalah aku kena campak nanti.. oleh itu, mulai sekarang aku kena berjimat cermat untuk mendapat kan sebuah rumah idaman.

aku ni minat dengan negara JEPUN, jadi rumah idaman mestilah ala-ala JEPUN sikit tapi masih mengekalkan konsep kemelayuan. aku akan cuba mencari arkitek yang kreatif untuk design rumah idaman aku.

disebabkan aku anak sulung dari 2 beradik, aku rasa bertanggungjawab untuk mendapatkan sebuah rumah dan sebuah kereta, rezeki murah, aku pun rasa nak hadiahkan sebuah rumah dan kereta untuk mak ayah.. doakan saya dimurahkan rezeki.

rasa diri ni cool kalau boleh dapatkan rumah macam ni..

pintu masuk ruang makan

so sweet bila melepak dengan bakal suami



bilik tidur pun nampak nice dan simple

bumbung pun dah cool sangat


kurus je rumah ni sebenarnya.

sekarang ni nak cerita pasal kereta pulak, disebabkan aku ni berjiwa klasik, mestilah kereta idaman aku adalah volkswagen dan mini cooper...disebabkan tak ada lesen lagi, cita-cita nak dapat kereta lambat lagi



sekian terima kasih, 







Wednesday, 18 September 2013

Tugasan pertama: IMPIAN SAYA

IMPIAN....
pada 18/9/2013 bersamaan hari rabu, kami pelajar BM225(5B) telah ditugaskan untuk update blog tentang IMPIAN SAYA.
Oleh itu, izinkan saya untuk berkongsi apakah impian saya....


1. menunaikan haji dan umrah
http://2.bp.blogspot.com/_rOmV6dySOPU/SxF3we-V0rI/AAAAAAAAChw/J-HggVt-L88/s1600/Hajj.jpg 

2. pusat pelancongan = JEPUN
 http://4.bp.blogspot.com/_rc5s3dMrXQU/TQ7J7Ph00NI/AAAAAAAAAwg/vzg-uWX8RmI/s1600/japan.gif

3. menjadi pemain drum

 http://4.bp.blogspot.com/-HA0jQSe7mbs/T84CEz-BlII/AAAAAAAAAcM/xY5Lvgvhhvs/s320/Kai+venomous.jpg

4. menjadi pelajar dekan  bersama rakan-rakan


5. menjadi owner bakery
 http://www.baerousa.com/lang_en/licht/lichtperfekt/images/Hen%20House%20Bakery%20After%20Lenexa,%20KS.jpg
untuk impian yang akan datang, akan saya kongikan bersama... insyallah
sekian terima kasih ;)


Tuesday, 17 September 2013

lirik lagu W.A.R.I.S BOTINGKEK-TINGKEK


Waghih.!!! Duit den botingkek-tingkek5X, Dari Jolobu sampai Bongek
Koba an kek seluruh kampung, Duit koteh nak di lambung,
Kuek bona laie sombong, Keto kek ghumah bersusun susun,
Itu gayo payo Kumboh, jadi menantu memang untung,
Tak payah nak bukak warung, Duit tak abih bersambung sambung.

Duit den botingkek-tingkek 7X, Dari Jolobu sampai Bongek.
Duit den botingkek-tingkek, Ado tanah menghato tompek, Dalam kampung pandu Cadillac, Cormin golap body full black, Belanjo ghoto tak abih-abih, Namo ea pon MC waghih,
Tak ponah donga ko cik adik.?
Waghih!waghih!waghih!

Terobang tinggi ala cenderowasih, laei tinggi dari _____ (tak tau)
Tompek turun VVIP, Tingkek totinggi KLCC,
Mitsubishi – Lancer Poit! Guno ea nak poie ladang sawit,
Duit dah botingkek-tingkek ~

Okay essey on, ekau pun on,
Tengok sapo laie champion,
Masih hari hari mantai, Lombu tertumbang macam sambut don.
Ghoman sey macam james bond, Milah tengok pun turn on,
Tak sodar diri dah mengolamun, kok iyo pun jangan la guno timun

Sonang Cerito orang panggil den joki, kotongahkan muzik rap dalam dialek nogori,
Musuh tengok iri hati, Tok Mat dongar comfirm happy.
Ghoto kalau dibelanjo di jalan boto tak salah tu do, masalah orang kito takdo duit borobot ghoto, duit abis tah komano menyesal kemudian takdo guno, rumah tegadai nak tinggal kek no.? melopong yolah nak buek camno

Wednesday, 11 September 2013

EMPAYAR KUKUBESI NEGERI SEMBILAN

den dan lama berkenan dengan satu tshirt ni..
tshirt EMPAYAR KUKUBESI NEGERI SEMBILAN
sobab den ni budak nogori, itu yg berkobar-kobar nak dapekkan tshirt tersebut

anak jati NOGORI!

lengan pendek


khas untuk wanita, lengan panjang



 selain tshirt, button pun ado.. khas untuk warga nogori, selain nogori nak dapat kn jugak button ni amat digalakkan
DEN MADE IN PORT DICKSON

DEN MADE IN REMBAU

DEN MADE NI SEREMBAN

DEN NOGORI

berminat???